KOREK RAHSIA

Loading...

FAVOURITE POST

Sunday, August 07, 2011

Resepi mudah buat Ais Jagung Susu versi SKY

Selamat petang ramadhan my readers :)
Tempat korang berbuka jam berapa hari ni? Tempat saya jam 6:33 petang hehe. Sorry, hari ni saya tak aktif blogwalking, rehat-rehat di hujung minggu gitu. Okey, petang ni saya nak ajar cara buat Ais Jagung Susu ataupun Air Jagung Susu. Senang sajalah, budak-budak tadika pun pandai buat..wuwuwuwu. Macam ketuk-ketuk ramadhan sudah ni hehe.

Bahan-bahan:
  • Ais dan air
  • Jagung manis dalam tin (sweetcorn)
  • Susu manis dalam tin, boleh jugak kalau nak tambah susu cair bagi lemak berkrim
  • Sirap sebagai pewarna (kalau nak warna suci, tak perlu lah sirap)
  • Pengisar ais (kalau nak buat ais jagung)
[gambar-gambar bahan dipinjam dari Google]
1. Untuk buat Ais Jagung Susu ala-ala ABC, langkah pertama. Tuangkan jagung beserta air jagung dalam tin ke dalam mangkuk atau gelas. Kalau suka manis, boleh tambah air gula.
2. Lepas tu, kisarlah ais. Kemudian masukkan ais yang telah dikisar ke dalam mangkuk yang telah diisi jagung tadi. Akhir sekali, tuangkan susu manis atau susu cair, atau kedua-duanya. Boleh tambah sirap untuk cantikkannya hehe.

3. Untuk Air Jagung Susu pulak, simple jugak tak perlu kisar ais. Masukkan jagung beserta air jagung dalam tin ke dalam gelas. Kemudian, tuangkan susu manis atau susu cair. Boleh tambah gula kalau nak. Tuangkan air dan masukkan ais ketul. Akhir sekali, kacau hingga sebati.
sumber: koleksi peribadi
Tadaaaaa....dah siap!!! Tengok semua ais jagung susu kat atas tu saya lah yang ngap haha. Kecuali gambar first tu pinjam dari Google. Tapi pernah minum jugak Ais Jagung Susu campur Milo tu, sedap!! Perggghhh rugi siapa cakap tak sedap hihi. Btw, siapa miak Kuching sitok? Penah sik ktk org lepak kedey Swee Kang? Nang nyem ehhh Ice Kacang sia. Rugi sik coba. Amni, BeautifulHanie, AmirFX, LyndaWawa, Yumida, Dea, Kak Zie, Yann mazian penah g sia sik?hehe

*KATA HATI: Selamat Mencuba kalau nak mencuba, tak paksa pun hehe (^___^)

Anda sedang membaca artikel Resepi mudah buat Ais Jagung Susu versi SKY dan link url bagi artikel ini adalah http://www.suterakasihyann.com/2011/08/resepi-mudah-buat-ais-jagung-susu-versi.html
Semoga artikel Resepi mudah buat Ais Jagung Susu versi SKY ini dapat memberi manfaat untuk semua.

41 COMMENTS:

adan said...

entry kijam tahu..! telan liur aku.. aku tak pandai buat walaupun ko dah bagi cara2nya.. susah2 ko post je lah..

aimie amalina said...

akaaaaaakkkkkkk!
sedaaaaaaapnyeee
huk3..
dah la suke jagung
huk3..

ILA HonEyBuNNy said...

nyum3...

boleh cuba nanti....hehe..

tambah lak skrg panas la syaza..minum neh sejook tekak...hehe

Nurnajwa said...

Ini MESTI try! ;D

*esk kte buat eh, hehe*

nurAMALLINA said...

sedapnyeeeeeeeee! slurrrpppp! haha

Freaky said...

ais jagung !!! mantap gilaa.. sedapnyeee

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

Ok..
Dah terliur..

J.Syazwana said...

alamak saya tak berapa suka air jagung. tapi jagung rebus saya suke lah. heee

Umie Artoqiemie said...

swee kang...
rindu eh mok gi sia.. :(

GaRy™ said...

MAU BUAT JUGAK!!! XD... macam sedap jak~.. T^T

H.J said...

kalo nak suh tolong buat boleh ke??haha

iMBobo said...

tak pernah pula minum air jagung susu ni..boleh cuba hehe sedap x?

Acik said...

eh, sedap nih! bleh terai ...
tengok gambar ajepun dah telah berkilo air liur! :)

.izzati liyana. said...

even tak pernah tahu rasa dia mcm mana, tapi gambar itu mampu membuatkan air liuh meleleh di kala tekak tengah kehausan ni. hihi.

LiLy Purple said...

senang.. tp dok sorang2 mls nak wat.. kadang beli lg sng.. :)

shandye. said...

nasib baik baca lepas bkk puasa. klu baca entri ni time tgh hr td bergoncang gak iman. hahahaha...

NURUL AINI NORAZMAN said...

leh suruh mak buat ni,.heheeh
*bukan nk wat sndri,.=p

alif haris said...

hehe .. boleh bukak bisnezz ni kak hehe :D

hani apandi said...

hahaha.ktk, kmk salu dgr swee kang tp kmk sik taok sine sweet kang yaaa :P ingin nak lepak sia, tlg bri alamat lok.hahaha :P

ciK LyndaWawa igUana said...

dolok..masa ada 'kaki' salu g sia..pa kata kitak cia kmk juh....banyak pahala posa kitak.hehe

abghani said...

telan air liuk je lah

Jue said...

wah dpt imagine betapa sedapnya benda tok aih

**oways ku saru mok klaka bhs melayu besa or swk ngan ko hahaha**

mok la cuba weekend tok mun sempat =P
ku plg suka benda2 yg related ngan jagung especially air jagung!dolok time skool, suka beli icecream 20 posen nok lam plastic pjg ya hihi

AmirFX said...

Jagung ais plus milo ya juak menggoda.. haha..

miZz_nizZ said...

cm mnrik je utk dicube..hee

Wanie said...

hehe..nasib datang malam..takde la meleleh2 air liur..lalala..nampak sedap..klu ade bahan boleh try ^^

cIk PikA said...

hahaha.. siyes nmpak sedap.. nyum3.. t pika cube k.. memandangkan pika pn 1st time dgr mende alah ni.. hehe..

CikMiMiey said...

yummmm ... yummmyyyy !!!

ti nak geledah dapor , cukop bahan nak try ler buat .. huu~

tq sharing ! btw .. thnx folo , folo kat sini jugak ler :)

d_LA said...

haishhh..dla ni pantang kalo makanan yg bermotifkan jagung ni mmg suke sgt2..wuwuuuu

Redbloodsnow said...

maok mek try lak yan. coz aek tok merupakan aek favorite dillah :D

~AmyLiana86~ said...

bestnyer......

Amni said...

sedap eh.. pagi2 dah baca entri pasal kamek pun fav.. adoyaiiii.....


p/s: deng, tolong hantar alamat kitak.. kmk nak post barang by today... huhu.... kah kat komen blog kamek or PM kamek kat fb k... tq...

dhiera said...

pagi2 bukak sini nampak makanan... adoi~

NM02 said...

menyegarkan bukan?

wahida said...

huwaaa!! sedapnya...tadi BW kat blog sapa ntah, dia ajar cara2 buat jus kurma, pas tu ko lak buat ais jagung susu...kejam okeh...

L@dyKichiMachiko said...

yobihhhhh....nyaman nyemss!! Sukaaa!

iPai said...

wah2 .. tak pernah rasa, n rasa cam pelik je ..

tp memang sgt suka susu jagung !!!

Bui Junaidi said...

sapa org kuching,x tauk swee kang nang apalah nak owh..kmk paling feberet dekat sia white lady..nyem sekal..hahaha

Zura said...

boleh cube jgak nie...

♥ Dea ♥ said...

nyamanss..lmk dh xencerik... 1st time minum bila kwn mek suka mbak ke skool time posa dlok, bok twuk ada wujud aek jagung susu... hehe

Ini Kisah Tia said...

hahaa . mana nak cekau jagung ni ...

Hanie_Dew said...

yey..hari ni dpt buat air susu jagung sendiri. oleh kerana xa pengisar ais. aku bubuh je ais ketul. puunn boley....

READ ME, PLEASE?