KOREK RAHSIA

Loading...

FAVOURITE POST

Monday, August 15, 2011

Renungan: Jangan lukai hatinya lagi

Muhasabah diri kita sebelum tido :)

Baca, fahami dan renungi

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
Jangan terlalu mengharapkan pada takungannya
Dan janganlah menganggap ia
Begitu teguh..cukuplah sekadar keperluanmu

Apabila sesekali ia retak..
Tentu sukar untuk kamu menambahnya semula..
Akhirnya ia akan dibuang,
Sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih dapat
Dipergunakan lagi.
sumber: koleksi peribadi

Begitu juga setelah kamu memberi banyak penghargaan kepada
Seseorang..
Setelah ia mulai menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya,
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja,
Kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat
Melupakan segalanya selagi dia mengingatimu.

Jika kamu memancing ikan,
Setelah ikan itu terlekat di mata kail
Hendaklah kamu mengambil ikan itu
Jangan sesekali kamu melepaskannya semula ke dalam air begitu sahaja
Kerana ia akan sakit disebabkan bisa ketajaman mata kailmu dan
Mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup

sumber: http://e-dekz.blogspot.com/2010/01/mutiara-kata.html

*KATA HATI: Thanks a lot kepada member-member blog. Korang memang caring, sayang lebihhhlahhh heee. Komen-komen korang semua di entri-entri sebelum ni memang membantu memulihkan semangat dan hati saya. Ada jugak siap bagitau lagi suruh baca sudut renungan di blog dia (Alien Kerooo) hehe. Seorang yang kecewakan kamu, lebih seorang yang datang menggembirakan hati kamu..!! :')

Anda sedang membaca artikel Renungan: Jangan lukai hatinya lagi dan link url bagi artikel ini adalah http://www.suterakasihyann.com/2011/08/renungan-jangan-lukai-hatinya-lagi.html
Semoga artikel Renungan: Jangan lukai hatinya lagi ini dapat memberi manfaat untuk semua.

40 COMMENTS:

iMBobo said...

sedih plak baca ni..huhu

ILA HonEyBuNNy said...

hargailah insan2 yg kita sayang dan bila kita khlgn baru akan terasa peritnya...

peluag di beri kita kena hargai...andai tiada lagi peluang, hati pun hancur berkecai..T_T

sutera....xmau sedih yer...pecaya la...bila kita khlgn org y kita syg..bermkna Allah nak berikan kita yang terbaik lagi dan seorg yg boleh jaga kita sepenuh hati dia...banyak berdoa pada Allah...pasti Allah mendengar luahan hati kita...

abghani said...

comel pulak gambar baby tu

Zura said...

yan...akak suke pepatah nie...sgt bermakna tau...

merahitujambu said...

sama2 dear..semua org ada perasaan..kadang2 gembira kadang2 sedih itu pekara biasa

My Name is Mar said...

Kadang bila dah memancing dan mendapat ikan tu, TERPAKSA melepaskan ikan tu supaya ikan tu dapat hidup semula seperti sedia kala..
Berbeza pada pandangan setiap orang..
Macam wa, terpaksa melepaskan pasir yang berada dalam genggaman..
Biarpun tahu pasir itu sudah rela untuk digenggam seumur hidup wa..
Tapi hati ni masih ingin terus melihat pasir itu menghiasi Gurun Sahara..

Ok. Nama SAHARA tu mengingatkan wa pada MANJALARA.
Ho-ho-ho!

aimie amalina said...

weeee
jaga hati ye akak! =)
jgn bg die nanes2

iPai said...

tu laa .. kami semua caring tau ..


kata2 kat atas tuh sangat best .. pandai e-dekz tulis ..

LiLy Purple said...

tibe2 jadi insap.. huhu.. suke pancing ikan pastu buang blk..mesti die sakit kan.. aduii... kejamm..

.izzati liyana. said...

ohh. saya memang caringgg.. :P

mendalam tu maksud. tersirat dan tersurat. nak komen, tapi tak reti berpuitis sgt. :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

hargai la selagi ade disisi...

bunbun said...

kehkeh. tu yang best ada ramai kawan2 kat blog ni kaaaaan. hehehe :D

H.J said...

hehe..tersentuh hati saya..

echaRierie said...

meaningful ~
suka semua tp paling touched perenggan ke3.. :)

sergeant keroro said...

hehe, pergi baca ke? :P

maafla renungan mengarut jek XD

Bui Junaidi said...

kdg2 ya kita perlu terluka dulu sak kita x kan melukakan hati org lain sbb kita tauk camne rs terluka ya..

yatie Awang said...

persahabatan memang perlu dalam hidup kita, macam sekarang kita berkawan di alam maya, walaupun tak pernah kenal, tapi kita tahu hati kita dekat

mekasih juga untuk sya, sudi jadi kawan kakak

Far8 budak baik said...

wehh komen aku membuatkn
kau smgt tak nk berblog??
ke memjatuhkn??
hahahaha =)

Myra Jay said...

sangat puitis kata2 nie :)
Tersentuh hati membacanya :)

[sutera kasih] said...

@Myra Jay:
puitis dan bermakna :')

[sutera kasih] said...

@Far8 budak baik:
hahaha..minta tembak kali budak ni tauuuu

[sutera kasih] said...

@yatie Awang:
uniknya persahabatan, ianya tiada istilah 'putus' :)

thanks jgk kak sbb sudi jd kwn sy :)

[sutera kasih] said...

@Bui Junaidi:
betul ya kak..mun sik penah terluka, yala suka suki jak nk melukak urang huhu..

[sutera kasih] said...

@sergeant keroro:
baca sikit..byk bebeno..nnti sambung baca lagi hehe

[sutera kasih] said...

@echaRierie:
tacing macing kita dear heeee

[sutera kasih] said...

@H.J:
cewahhhhh..H.J tuuuu tersentuh hatiiii..

[sutera kasih] said...

@bunbun:
betul betul betul...sayang semua heee

[sutera kasih] said...

@♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫:
jangan sia-siakannya..

[sutera kasih] said...

@.izzati liyana.:
hehe awak mmg caring :P

memang mendalam..memerlukan ketajaman otak utk mentafsir haha

[sutera kasih] said...

@LiLy Purple:
kesian ikan2 itu hoho

[sutera kasih] said...

@iPai:
caring is sweet !! :)

yup..pndai org yg tulis tu

[sutera kasih] said...

@aimie amalina:
Insya'Allah..hati pndai nanges ke???

[sutera kasih] said...

@My Name is Mar:
perghhhh..puitis gilerrr ahhh Mar..
siap bagi contoh gurun sahara lagi hehe

ikut situasi jugak..kadangkala perlu lepaskan atau tidak..terpulang..

[sutera kasih] said...

@merahitujambu:
yup..itula warna warni kehidupan :)

[sutera kasih] said...

@Zura:
copy la kalo suka :)

[sutera kasih] said...

@abghani:
baby kan mmg comel2

[sutera kasih] said...

@ILA HonEyBuNNy:
mesti hargai insan2 tersyg..kalau tak, menyesal d kemudian hari..

ila, sy okey :)
thanks dear cz tak stop2 bagi kata2 semangat utk saya..sy sgt hargainya..

[sutera kasih] said...

@iMBobo:
huhu..jgn bersedih bobo

.izzati liyana. said...

@[sutera kasih]

err..kena asah otak dulu la camni. hehe.

hani apandi said...

LA TAHZAN ktk ! :D

READ ME, PLEASE?