KOREK RAHSIA

Loading...

FAVOURITE POST

Friday, February 17, 2012

PUTERI ACUAN AL-QURAN

sumber: Google
“Sebaik-baik perhiasan di dunia ini adalah wanita yang solehah.”
Perempuan yang aku sayangi
Adalah pencinta agama Tuhannya
Yang mengalir rasa cinta.. takut dan harap
Terus menguasai perjalanan kehidupannya

Dari waktu ke waktu
Sehingga perjanjian antara jasad dan nyawanya berakhir
Perempuan yang aku rindui
Adalah yang di mata dan wajahnya
Terpancar sinar nur Ilahi

Lidahnya basah dengan zikrullah
Sentiasa muraqabah
Setiap waktu sibuk membaiki diri
Di sudut hati kecilnya sentiasa membesarkan Allah
Perempuan yang aku cintai
Yang menutup auratnya dari pandangan ajnabi

Kehormatan dirinya menjadi mahal nilainya
Mujahadatunnafsi adalah perjuangan yang mesti
Muhasabatunnafsi dilakukan selalu
Disanjung tinggi penduduk langit dan bumi

Perempuan yang aku dambai
Yang mendekatkan hatiku yang jauh dari Allah
Tika aku di sana dilamar duniawi
Hadirnya memperkasa Akhiratku

Sewaktu aku alpa dan leka
Lembut manjanya mentazkirah diri
Di kala aku disapa bahana
Belai kasihnya menginsafkan naluri

Perempuan yang aku kasihi
Yang bersyukur pada apa yang ada
Yang bersabar pada apa yang tiada
Cinta pada hidup yang sederhana
Demi kebahagiaan abadi di sana

Perempuan yang aku sukai
Menjadi dian pada dirinya sendiri
Yang menjadi pelita untuk putera-puteriku
Yang bakal dilahirkan
Untuk menyambung perjuanganku

Menegak kalimah Allah nan qudus
Mendaulat perjuangan suci Junjungan Mulia
Perempuan yang aku impi
Adalah wanita yang luhur haqiqi
Muslimah yang setia sejati
Mu’minah yang taat pada Ilahi
Itulah…Puteri acuan al-Qur’an..
Kita tak bisa mengubah keadaan,
tapi kita bisa mengubah sikap kita menghadapinya,
Kita tidak bisa mengubah arah angin,
Tetapi kita bisa mengubah arah sayap kita..
*Doakan kami kaum hawa mampu mencapai menjadi Puteri Acuan Al-Quran.
errrr..REPOST !!! BUSY !!! huhu

Anda sedang membaca artikel PUTERI ACUAN AL-QURAN dan link url bagi artikel ini adalah http://www.suterakasihyann.com/2011/08/puteri-acuan-al-quran.html
Semoga artikel PUTERI ACUAN AL-QURAN ini dapat memberi manfaat untuk semua.

40 COMMENTS:

ILA HonEyBuNNy said...

semoga kita menjadi puteri acuan Al-Quran...

kita kena banyak perbaiki diri kita agar menjadi puteri yang lebih baik lagi untuk putera acuan Al-Quran...

syaza...;-( sedih la kalau syaza gini...;-(

aimie amalina said...

hayoooo.
insyaAllah akak!
moge2 kite mnjdi begitu kan
tetibe teringat kat smakk
huhuhu
byk tol acuan untuk pelajar2 nye..huhuhu

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

susah nak mendapat wanita solehah kini...
kene pandai cari yg terbaek...

Nurnajwa said...

Whatever happen to you, sis kne sabar ok ;)

*Allah kn ade :)*

AmirFX said...

Pahal ktk tek? Boh lamak2 gilak merenung aek laut ya... Ktk kenak serang ikan todak kelak.. haha.. NWay, smile always..

bunbun said...

be strong oke cik syaza, bunbun faham :)


papepon mohler kite sama2 jadi acuan alquran! hehe

sergeant keroro said...

hmmmm... cuba tengok di bahagian renungan kat sitemap keroro, kot2 boleh membantu. :)

iPai said...

memahami .. saya ye ke laut ke sungai ke tasik, semua ada ..

rilex k .. masih patah hati kah ? senyum sikit .. kasi manis itu rupa ..

ok, nanti kalau dah kembali, buat comeback besau2 .. hehe

Pak Pis said...

Tips tenangkan diri..

Duduk dan menung ke langit..lalu ceritakan padaNya...Menangislah jika tidak tertanggung lagi...

Tips ni pak pis buat dan Alhmadulillah...........

ciK LyndaWawa igUana said...

saya beruntung sebab jadi perempuan..=]

Syuxer said...

nape ni??

jadilah diri seadanya..:)..bila hatimu baik maka perjalanan hidupmu pasti akan dilindungi oleh Allah s.w.t..

soal mood nak blogwalking tuh, syuk pun pernah alami huhu..ambil masa gak untuk bina arca mood yang lebih baik

alif haris said...

bestnye kalau sy dpt isteri puteri acuan alquran ni .. huhu

err tgh down ke ..relax k :)
InnaAllahama'na :)

.izzati liyana. said...

takpe.. take your time. ceh, ayt same lagi. takde ayt lain dah trpikir kat kepala ni. :D

mood jangan ke laut sangat. kang lemas. semoga cepat berenang ke tepian.

and semoga kita semua jadi puteri acuan Al-Quran yehh.

aiman said...

hmm.. InsyaAllah..

dhiera said...

suka entri ni~
semoga kita menjadi puteri acuan al-Quran~

My Name is Mar said...

Setiap kejadian ada sebabnya,..
Kenapa perlu bersedih untuk masa yang semakin berlalu?
Kita yang BODOH sebenarnya sebab masih ditakutkan masa LAMPAU itu.
Please, just move to a new life.
Jangan terlampau sakiti hati itu.

Myra Jay said...

InsyaAllah...
Sama2lah kita berdoa agar menjadi puteri acuan al-quran :)

[sutera kasih] said...

@Myra Jay:
amin ya rabb kak :)

[sutera kasih] said...

@My Name is Mar:
aaahhh kan Mar..BODOH nya sebab terlalu ikutkan perasaan..ngekkkk
thanks Mar..tamau ingat lg dah!! :)

[sutera kasih] said...

@dhiera:
amin ya rabbal 'alamin :)

semoga kita semua mampu mencapainya

[sutera kasih] said...

@aiman:
Insya'Allah..tiada yg mustahil..

[sutera kasih] said...

@.izzati liyana.:
hehe takpa dear..walau sama, tetap diingat :)

hampir lemas, tapi alhamdulillah..tak heee

amin ya rabb

[sutera kasih] said...

@alif haris:
Insya'Allah..doala dek :)

[sutera kasih] said...

@Syuxer:
thanks syux atas nasihatnya :)

mood blogwalking xda masalah, mood ke laut je heee

[sutera kasih] said...

@ciK LyndaWawa igUana:
saya pun beruntung jadi perempuan :)

[sutera kasih] said...

@Pak Pis:
pandang ke langit?alaaa..kena pegi keluar la pulak...pandang dinding bley tak pakpis?hehe

thanks bagi tips :)

[sutera kasih] said...

@iPai:
hahaha melampaula pulak ipai ni :P

senyum kelat, boleh?

Insya'Allah..pasti :)

[sutera kasih] said...

@sergeant keroro:
dah tengok kerooo..tp tak habis baca lagi hehe banyakk tu :P

[sutera kasih] said...

@bunbun:
makaseh bunbun..syg bunbun !! :)

[sutera kasih] said...

@AmirFX:
aok lahh..sik kmk lamak2 merenong ke laut yaa :P

thanks, aoklah smile always la kmk tok :)

[sutera kasih] said...

@Nurnajwa:
sabar la ni adik syg :)

[sutera kasih] said...

@♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫:
Insya'Allah tak susah kalau bijak mencari..

[sutera kasih] said...

@aimie amalina:
akak pun rindu smakk dek :'(
Insya'Allah..selagi masih bernafas, kita berusaha utk jd yg terbaik :)

[sutera kasih] said...

@ILA HonEyBuNNy:
amin ya rabbal 'alamin dear :)

yup..sy pun tgh berusaha perbaiki diri..tak nak ulangi dosa silam wuwuwuwu

faridah nazurah said...

nape ni sis? sabarlah ehh :)

rindu gile banggeettt nak gosip2 ngn sis

Myra Jay said...

Semoga kita tergolong dalam Puteri tersebut, Aminn..


p/s : Kalau sudi tolong komen, Like, & G+ kat entry ni ye (Komen kena lebih 7 p.p)
http://denaihati.com/nikon-d90-gadget-impian-mj

teha said...

aminn ;)

eva said...

insyaAllah deng.. sentiasa perbaiki diri.. slow slow nak ow.. ;)

.izzati liyana. said...

busy ye? yah. semoga kita sama-sama menjadi puteri acuan Al-Quran. harus harungi pelbagai dugaan dan halangan.

Hanie Dew said...

masih gigih berusaha..

best puisi nya. terbuai buai bila baca.

bz gik dear. ?

READ ME, PLEASE?