KOREK RAHSIA

Loading...

FAVOURITE POST

Saturday, August 13, 2011

ada Allah

Bulan sangat penuh dan terang malam ni, di tempat korang pulak? Keadaan di kampung saya malam ni sejuk ibarat london. Masa di surau malam ni, tiada pulak suara-suara sumbang mengeluh kepanasan. Syukur alhamdulillah atas nikmat sejuk malam ni hehe. Saya nak kongsi satu cerita yang buat saya kagum dengan semangat budak-budak pergi solat tarawih. Selesai saja witir, saya menyandar di dinding, duduk bersebelahan dua orang budak comel.

SKY: Hai, dua orang saja kamu dek? Mana mama kamu? (sebab tiap-tiap malam nampak diorang datang dengan mak diorang naik motor).

Budak Comel: Iya, kami saja.

SKY: Kamu dua orang saja ka jalan kaki? Gelapnya tu dek. Kamu ndak takut ka?

Budak Comel: *geleng kepala*

SKY: Eeeiii..berani jugak kamu jalan kaki gelap-gelap, jauh lagi tu.

Budak Comel: ada Allah.

SKY: *terdiam*

Masa tu rasa nak hempas kepala kat dinding sebab malu kot. Besar-besar tua bangka ni pun drive kereta pergi surau, budak kecik jalan kaki je tak takut apa-apa. Saya bukan takut gelap or hantu, takut anjing berkeliaran huhu. Fobia dah kena kejar anjing masa kat hostel, adehhh kelakarnya. Nanti lain entri saya cerita pengalaman kena kejar anjing haha. So, apa pengajaran yang kamu dapat?

*KATA HATI: Budak kecik hatinya suci. Anak-anak ibarat kain putih, ibu bapa lah yang mencorakkannya.

Anda sedang membaca artikel ada Allah dan link url bagi artikel ini adalah http://www.suterakasihyann.com/2011/08/ada-allah.html
Semoga artikel ada Allah ini dapat memberi manfaat untuk semua.

65 COMMENTS:

yatie Awang said...

budak2 kalau dr awal dididik dengan betul, pasti pasti kita bangga dengan merekakan?

H.J said...

eee..penakut...ahaha

aimie amalina said...

weee
jgn penah rase takot
melainkan takot kpd Allah SWT sahaja =)

aiman said...

bestnya budak tu jawab.. memang respek.. kuatnya tawakkal dorg.. putih bersih hati dorg..

ILA HonEyBuNNy said...

bagus jawapan budak comel tu...hehe...;-)sampai terkaku dia..ehhe

kena kejar dgn anjing?? eee takootnya..ila plg takot anjg n monyet tau..huawaw

asnizaziz said...

bagus budak2 tu jwb mcm tuu :D

My Name is Mar said...

Terkena SUDAH!

ho-ho-ho!

Bui Junaidi said...

miak2 kedak ya susah nk di carik nektok..syukurlah nak owh..

merahitujambu said...

comelnya...awok suka eh doodle sy bg tu??heee

Acik said...

alahai .. comey! pandai pulak tu!

Nurnajwa said...

Ehehe, mst comelkn diorg tu? ;D

LiLy Purple said...

terpaku dgn kenyataan si kecil.... :)

AmirFX said...

Hahaaa...Ceredit jak nemiak ya.. Cubit jak pipi sidaknya... Kedong maknya sekda d sia... hahaa...

kotak bulat said...

kalau kb pun..malu gak..hehehe

Bigdaddyz said...

budak2 mmg comel kadang2 jer bapak budak comel ...hehe

Farihah Ahmad said...

zup zappp terus kena tepat pada hati. subhanallah :)



p/s: ibarat london tu mmg phewwitttt lah :D

sue perbs.. said...

hehe.. btul gak tu.. tkut pd Allah je

Aisyah Aina said...

sentap jugak budak cakap macam tu :D

Allah ada di mana2 kan...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

didik la sebaeknye...

alif haris said...

bagusnya budak tu ..
huhu ..
rapat dgn Allah .. sntiasa merasa kehadirannya ^^

iMBobo said...

budak dlm gmbr ni ye?comelnye dieee... dah berpunye ke blum?hahahaha

bunbun said...

alaa bagus gila kot budak tu :') <-- tetiba ternanges

ciK LyndaWawa igUana said...

penakut juak mbiak nama syaza ya oh..hehehe

~AmyLiana86~ said...

baik didikan ibu bapa baik la budak tu kalau x sebaliknya..huhu

echaRierie said...

heee..klh plk sy dgn bdk2 tue..
sy tgk cita hantu pun takut..adedehh..

anismelon said...

budak lg dah pandai jawab gitu..bagus bagus..comel..hehe

iPai said...

wah .. kenapa ayat syaza macam ayat seorang mak .. hehehe

wah bagus ye budak tuh kan .. kecik2 dah paham macam tuh ..


yup semalam bulan memang terbaik .. melaka n seremban dua2 bulan penuh .. sampai ke subuh kot .. cantik je ..

Shamsuddin Amin said...

adeh... menusuk bha tu...
klo ak,
trus jaln balik ndak toleh2 blakang... hahaha

.izzati liyana. said...

peh. tabik gila lah kat budak kecik tu. kalau saya, memang tak terfikir jawapan tu. maybe mak diorang yang ajar kot. baguslah kan. tak takut kat benda lain selain Allah.

kalau saya lah kan, hihi. sengih2 jela pandang budak tu. malu mmg tak tahu nak cakap apelah kan. tapi takdelah sampai nak hentak kepala kat dinding. tutup muka pakai telekung cukup. tak pun, blakon busy buat benda lain. :D

cik dila said...

Malu jugak kot kalau ade dekat tempat SKY. hehe..

Semoga adik-adik tu istiqamah sampai ke akhir hayat,amin..

adan said...

chekmate terus budak tu bagi jawapan.. ahahaha... aku rasa time budak tu bg jawapan mesti ko senyum2 kambing jak kan..

Myra Jay said...

Bahagian ibu bapa dapat anak cenggini :)

[sutera kasih] said...

@Myra Jay:
sejuk perut ibunya :)

[sutera kasih] said...

@adan:
hehe iya..pandai ko dan :P

mestila malu weeiii

[sutera kasih] said...

@cik dila:
semoga adik2 tu terus istiqamah..

aahhh..segan huhu

[sutera kasih] said...

@.izzati liyana.:
comel je dorg jawab soalan sy tu hehe

aahh kan..hiperbola je sy smpai nk hentak kepala kt dinding haha :P

[sutera kasih] said...

@Shamsuddin Amin:
menusuk kalbu gilakkk kan :P

malu tutup muka haha

[sutera kasih] said...

@iPai:
saya kan mak :P

aahhh..bgs budak2 tu..bdk2 ni kalo diajar benda baik, mmg terus melekat di kepala dorg..dorg jenis cepat pick up heee

bulan cantik kan..purnama mengambanggggg

[sutera kasih] said...

@anismelon:
hehe..best ada anak camtu kan

[sutera kasih] said...

@echaRierie:
adehhh..bljr ndak takut sama budak2 tu k :P

[sutera kasih] said...

@~AmyLiana86~:
betul2..ibu bapa lah mencorakkan anak2

[sutera kasih] said...

@ciK LyndaWawa igUana:
ngga situasi juaklah hehe
ngegehhh wuuuu :P

[sutera kasih] said...

@bunbun:
terharu bunbun..jiwa lembut :P

[sutera kasih] said...

@iMBobo:
tu miasara nasuha kottt hehe

[sutera kasih] said...

@alif haris:
yup...budak2 ni hatinya suci..mudah terima ilmu :)

[sutera kasih] said...

@♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫:
didik dgn didikan yg baik

[sutera kasih] said...

@Aisyah Aina:
gilerr tak sentap hehe

[sutera kasih] said...

@sue perbs..:
yup...takut pada Allah

[sutera kasih] said...

@Farihah Ahmad:
aahhhh..tersentuh hati tauuu ^__^


betul..mcm london hihi

[sutera kasih] said...

@Bigdaddyz:
hahah..twinz bigdaddy pun comel jgk :P

[sutera kasih] said...

@kotak bulat:
tau xpa kb hehe

[sutera kasih] said...

@AmirFX:
hehe sik berani kmk cubit..ada nangis kelak..leput kita heee

[sutera kasih] said...

@LiLy Purple:
terpaku dan terkedu :)

[sutera kasih] said...

@Nurnajwa:
comel & cerdik :)

[sutera kasih] said...

@Acik:
hehe bijak kan :P

[sutera kasih] said...

@merahitujambu:
suka suka suka sangat hehe

doodle awk buat tu comel :)

[sutera kasih] said...

@Bui Junaidi:
betull.susah nk carik nektok kak

[sutera kasih] said...

@My Name is Mar:
bang bang bang booommmmmm!!!

[sutera kasih] said...

@asnizaziz:
smpai terdiam org tua hehe

[sutera kasih] said...

@ILA HonEyBuNNy:
terkesima heeee

nntila sy cerita pengalaman kena kejar anjing :P

[sutera kasih] said...

@aiman:
yupp.putih bersih hati budak2 :)

[sutera kasih] said...

@aimie amalina:
takutkan Allah..lebih baik :)

[sutera kasih] said...

@H.J:
buwekkkkkkkkkkkk :P

[sutera kasih] said...

@yatie Awang:
aahhhh..kena pandai didik anak2 :)

.izzati liyana. said...

haha. hiperbola yang takleh bla tu. takpe2 sekali sekala. saya suka menggunakan unsur hiperbola ni. :D

READ ME, PLEASE?