KOREK RAHSIA

Loading...

FAVOURITE POST

Thursday, July 28, 2011

Tips: DIY Frame Kaligrafi Khat

sumber gambar: norakmary.blogspot.com
Fuhhh..mentang-mentanglah semalam Wordless Wednesday, entri di blog ni semalam penuh dengan post bergambar sahaja hehe. Bagus jugak ada segmen tu, at least dapat jugak kita berehat sikit kan? Bukannya setiap masa otak ni dapat curahkan idea yang bernas dan berkualiti. Sometimes, kena bagi pembaca berfikir jugak tengok gambar-gambar ni hehe.

Pagi ni saya hanya nak borak kosong sahaja, maybe tiada input yang penting rasanya hehe. Masih ingat lagi dengan entri Tulisan Khat? Kalau ada yang terlepas pandang entri tu, boleh klik link tulisan khat tu. Just klik, tak perlu right click, nanti ada pulak yang makan hati. Sebenarnya tak susah pun buat frame tulisan khat tu. Mesti ada yang terbayang kena tulis tulisan khat tu pakai tangan kan? Cepat mengaku hehe.


Perkara paling penting, kena SABAR. Peralatan yang perlu ada, awak kena ada kertas yang sudah bercetak tulisan khat, frame, pisau lipat, gunting, kertas berwarna, kertas tekap, spray (warna ikut kesukaan masing-masing), pensil, dan tangan/mata awak hehe. Ada tak saya sebut pen khat? Takda kan? Hahh so that means, awak tak perlu nak lukis kaligrafi khat yang besar tu secara manual. Cari saja tulisan-tulisan khat di Google kemudian print hehe. Kalau nak belajar kaligrafi khat secara manual, kena sabar dan lembutkan tangan yerr :)

Saya nak ajar cara-cara pun tak syok sebab tak ambil gambar pun masa tengah buat frame khat tu. Maklumlah masa tu 1st year, belum aktif berblogging, kamera pun belum ada, harap tumpang bergambar di kamera kawan hehe. Kalau saya ajar step by step tanpa gambar, mesti awak susah nak faham, betul tak? Okeylah, saya bagi gambaran sikit. Tapi langkah awal tu saya keliru sebab kertas yang ada tulisan khat tu kena ditekap di atas kertas tekap tu. Guna pensil dan tekapkan tulisan khat tu. Sebab, kertas yang dah selesai ditekap tu nanti akan ditekap semula di atas cermin yang sudah siap dispray.


Konfem korang pening baca kan?haha. Kemudian, letak kertas yang sudah siap ditekap tu di atas cermin frame dari belakang. Make sure bila tengok dari depan kedudukan tulisan tu betul okey? Sebab kalau salah letak, terbalik pulak tulisan tu nanti. Sebab kalau dari belakang, memanglah terbalik kan. Lepas tu, ulang step macam awal tadi tekap semula tulisan tadi di atas cermin. Nampak tak tulisan tadi tu melekat atas cermin yang dah kena spray tadi? Lepas tu, potong guna pisau lipat tulisan khat tu di kelilingnya ikut line by line. Potong tu biar telus dan licin, jangan bengkang bengkok. Part ni kena amat berhati-hati, sebab kalau salah potong, maka cacatlah tulisan khat tu huhu.

Lepas dah habis potong semua line tulisan khat, cabutlah perlahan-lahan lapisan spray yang dah kering tu. Spray tu pun kena ada teknik. Tak boleh tebal sangat, tak boleh nipis sangat, tak boleh kering sangat, tak boleh basah lembap, kena sedang-sedang semuanya. Tadaaaa siap dah separuh. Lepas tu, lapikkan kertas berwarna di belakang tulisan tu dan tutup belakang cermin tu. Tengok dari depan, jadi tak?hehe. Simple saja sebenarnya. Cuma memerlukan keTELITIan dan keSABARan. Part huruf jawi yang banyak ekor dan tanda baca yang comel-comel tu lah menguji kesabaran dan ketajaman mata huhu.

*KATA HATI: Entri hari ni jawapan untuk mereka yang betul-betul nak belajar cara buat frame tulisan khat tu. Nak korang berimiginasi dan berfikir secara kreatif sikit hari ni hehe

Anda sedang membaca artikel Tips: DIY Frame Kaligrafi Khat dan link url bagi artikel ini adalah http://www.suterakasihyann.com/2011/07/tips-diy-frame-kaligrafi-khat.html
Semoga artikel Tips: DIY Frame Kaligrafi Khat ini dapat memberi manfaat untuk semua.

29 COMMENTS:

Anisa Hang Tuah said...

tulisan khat cantik.

merahitujambu said...

thanks share...=)
sy dulu pon penah menang..buat guna pensel dua bantang...

Khairul Antasha said...

hehe..bapak kmk pandey molah..kmk xpndey..hikssss

apik pehe said...

tulisan ni memang lawa..last belajar masa skolah rendah dulu jer..huhu

adan said...

aku yg mmbaca ni dah rasa kena skolah balik oleh ustazah... step by step ko ajar kan..

abghani said...

1 rumah 1 kaligrafi jawi

AmirFX said...

Boleh2.. Kelak kmk cuba...

mykhalis said...

bila baca post ini..memang tepat perkataan sabar..memang kena banyak bersabar

iPai said...

er saya tak leh bayangkan .. cam ni saya guna adobe photoshop je laa .. heee .. leh tak ?

yanyan said...

huu jeles dgn org yg khat dia lawa. jgn kata khat, tulisan jawi sy pun burukk. ;DD

[sutera kasih] said...

@Anisa Hang Tuah:
betul2..tp susah nk kuasai huhu

[sutera kasih] said...

@merahitujambu:
wahhh..tu lg hebat tuu..sy tak reti guna pensel dua batang tu, pernah guna ms sekolah rendah..tak menjadik sy tulis hehe

[sutera kasih] said...

@Khairul Antasha:
bgs ktk blaja darinya..cz kinek tok sik rami bah reti polah ya..

[sutera kasih] said...

@apik pehe:
ni mesti SUI dulu kan?hehe

[sutera kasih] said...

@adan:
ustazah la pulakkk..hehe
tak step by step..step awal tu ada lupa2 ingat sikit..

[sutera kasih] said...

@abghani:
1 Malaysia sekali huhihi

[sutera kasih] said...

@AmirFX:
ktk coba kelak k..utk permulaan, try carik ayat senang, cth ayat bismillah or Allah or Muhammad dalam jawi..byk d google ya..

[sutera kasih] said...

@mykhalis:
betul tu..kalau x sabar, mmg tak menjadik huhu

[sutera kasih] said...

@iPai:
awak malas imagine tu, sbb tu la x leh nk byg hihi :P

boleh je guna photoshop..lepas tu cetak lepas tu letak dlm frame..tp tak senikmat buat secara manual hehe

bunbun said...

waaaaaaaaaahh! bestnye pandai tulis khat. hahahaha dulu masa skola rendah paling-paling mesti B. tak pena dapat A wuwuwuwuwuuuu

Shawn Razaleigh said...

ahh. khat, sbujek peberet gua dulu ni

d_LA said...

mmg kene rajin praktis kan..

dear, nt smpai brg tu, bgtaw yer tp xyah buat entry taw..bnda biase je tu..

ciK LyndaWawa igUana said...

cantik tulisan..=]

[sutera kasih] said...

@bunbun:
sy pun tak pernah dpt A masa skolah rndh dulu..exam besar pun dpt B je hehe

[sutera kasih] said...

@Shawn Razaleigh:
mesti terer tulis khat ni kan?

[sutera kasih] said...

@d_LA:
betul2, kena rajin praktis :)

sist bagi adiah ekk?alulu ni yg terharu ni hehe
ok2 dear..nti kalo dh smpai, sy gtau :)

[sutera kasih] said...

@ciK LyndaWawa igUana:
bukan tulisan saya..tu tgk sumber hehe

Redbloodsnow said...

kck ow tulisan khat. kalauuuu lah mek dey polah juak. nak ka best :D

[sutera kasih] said...

@Redbloodsnow:
kmk pun sik berapa pandey kak..mun tulis sigek2 mgkin reti juak cket..mun dh tahap susah ya, sik reti kmk ehh hehhe

READ ME, PLEASE?