KOREK RAHSIA

Loading...

FAVOURITE POST

Saturday, June 25, 2011

Tips Kecantikan : Jaga kulit secantik Lisa Surihani

Lisa Surihani bertudung, cantik :)
Cantik itu subjektif. Jangan jadikan alasan subjektif tu sampai malas jaga kulit muka dan badan. Nanti diri sendiri juga menyesal. Biarlah tak glamour mana pun, janji kulit lembut halus mulus dan bersih hehe. So entri kali ni saya nak kongsi tips penjagaan kulit. Kulit muka saya tak putih gebu halus mulus pun, tapi apa salahnya kongsi tips. Eleh mentang-mentang saya tak letak gambar muka saya, tak percayalah tu HAHA. Tatap saja gambar Lisa Surihani dan Mia Sara sebagai pengganti sebab lagi sedap mata memandang (^__^)

TIPS PENJAGAAN KULIT

Kurangkan penggunaan bahan kimia yang tidak perlu.
Maksudnya, awak janganlah guna banyak sangat produk kecantikan dan mencampur adukkannya. Awak tahu tak dalam satu botol produk rawatan muka tu ada berapa jenis bahan kimia? Kalau awak dah guna dua hingga lima botol? Bayangkan awak dah menyeksa kulit muka. Nasib baik kulit tak reti bercakap, kalau tak, confirm menjerit-jerit kesakitan. Kalau tiba-tiba kulit muka rasa panas, gatal dan berbintik-bintik kemerahan, tu tandanya keradangan. Baik hati-hati pilih bahan kosmetik.

Rawat kulit dengan produk yang sesuai
Ketika awak bersihkan muka, pastikan jangan menggosok terlalu kasar. Gunakan pembersih muka berbentuk losyen, susu ataupun cleansing oil yang lebih lembut daripada air dan sabun. Bilas muka dengan air bersuhu normal. Saya guna pencuci muka Safi Balqis since form 1, pernah juga cuba produk lain, habis hancus muka saya berjerawat. Tak sesuai. So, awak jangan suka sangat tukar-tukar pencuci muka, tak bagus. Jangan malas cuci muka :)

Gunakan pelembap dan pelindung kulit muka
Selepas awak cuci muka, gunalah pelembap yang sesuai supaya kulit sentiasa dalam keadaan lembap. Kalau kulit terlalu kering, kuman mudah nak 'lepak' huhu. Kalau saya sekarang guna pelembap Olay Natural White day lotion. Sesuai dengan kulit saya, kalau awak nak cuba, apa salahnya :)

Rawatan tambahan
Petua orang tua, pakai bedak basah. Cuci muka dengan air beras. Kalau ada extra money, pergi facial. Tapi seeloknya, tak perlu kot kalau kulit muka awak tak bermasalah sangat. Apakata awak amalkan VCO macam saya HAHA *promote siot*

Jangan picit jerawat
Picit memicit jerawat ni memang hobi kan? Kadang-kadang siap suruh member lagi minta tolong picitkan, betul tak? Jangan picit jerawat. Biarlah jerawat tumbuh dengan gembira dan kering sendiri. Kuku jari kita banyak kuman, jadi janganlah picit jerawat yg sememangnya dah sediakala berkuman. Faham?

Sayur dan buah
Rajin-rajinlah makan sayuran dan buah-buahan. Betik is my favourite. Tak perlu saya jelaskan dah apa kandungan sayuran dan buah-buahan, awak pun dah sedia tahu kan? Banyakkan minum air, itu paling penting.

#Info kecantikan: Hindari bahan-bahan kimia bersifat keras seperti penyegar (toner), dasar alkohol, produk yg mengandungi terlalu banyak retinol.

Mia Sara Nasuha berselendang, comel :)
Petua awet muda, sila sentiasa tersenyum macam adik Mia hehe.
ALERT--> just for my loyal readers

Anda sedang membaca artikel Tips Kecantikan : Jaga kulit secantik Lisa Surihani dan link url bagi artikel ini adalah http://www.suterakasihyann.com/2011/06/tips-kecantikan-jaga-kulit-secantik.html
Semoga artikel Tips Kecantikan : Jaga kulit secantik Lisa Surihani ini dapat memberi manfaat untuk semua.

42 COMMENTS:

Cik Meyo said...

jerawat lah masalah besar, haha

izyan yasmin said...

awesome tips :)

yatie Awang said...

tips yang bagus ni...

MieMiM0301 said...

susah btul nk tggl tebiat picit jerawat tu..

baru jer jd follower..Selamat berkenalan..

<a href="http://miemim0103.blogspot.com/2011/06/kenapa-kita-perlukan-kawan.html>kenapa kita perlu kawan</a>

Bro ahmad said...

cantik mulus kulit..cantik budak tu...comel

Pojiekyra said...

hehehehe kyra suka picit TETAPI n memakai pemicit :D bb kalo xbuang kulit kyra nie jnis akn tumbuh tempat lain lak..so merayap3 merata2 xmo..!! :D

lilypelangi said...

cantik itu terserlah dari dalam diri setiap insan :)

indah perangai , indahlah wajahnya . kan?

Shima Hishamuddin said...

dulu saye gune clean & clear tapi orang tu kta byk bhn kimia, pstu sye pakai safi, muka mcm makin byk jerawat, haha pstu tukar garnier bru rse cm elok je. haha

Amni said...

kmk dah beli VCO.. selasa sampe.. wawawawa... sik sabar... kmk sik bani juak nak makey cuci muka sebarang.. mek makey nak da undur2 buah jak.. nektok sedangc arik produk yang sesuai untuk lotion muka... tapi mek sik mok yang soh muka putih... huhu... kmk pun sik tauk apa yang sesuai k muka kamek.. aiya...

EyanaNoorAzlan said...

ewah2..ni bukan lagi rahsia lisa, ni rahsia cik syaza..hehe

Shawn Razaleigh said...

good tips. tapi aku rasa pemakann penting jugak kot.



ahh comelnya miaaaaaaaaa



oh jemput intai entry baru gua

HonEyBuNNy said...

yeahhh..

nak amalkan la...hehe...

nak juga kulit acntik n berseri..heheh

comeii la mia sara neh....manis ja senyuman..

nik rosmawati said...

senyum :)
petua awet muda paling senang kan.

hani apandi said...

alala.cute na mia sara ya oh.mun dah besar lak mestinya cantek macam lisa juak.

[sutera kasih] said...

@Cik Meyo: aahhh..jerawat musuh utama perempuan :P

[sutera kasih] said...

@izyan yasmin: thanks dear..xdala awesome sgt hehe

[sutera kasih] said...

@yatie Awang: insya Allah bagus :)

[sutera kasih] said...

@MieMiM0301: kalau jerawat yg dh kering tu ok lg kot kalo nk picit hihi

thanks :)

[sutera kasih] said...

@Bro ahmad: mia memang comel :)

[sutera kasih] said...

@Pojiekyra: owh, ada pemicit ekk?make sure lepas picit satu jerawat, cuci k so xmelarat :)

[sutera kasih] said...

@lilypelangi: yup betul tu :)

[sutera kasih] said...

@Shima Hishamuddin: lain org lain jenis kulitnya, kal sy guna garnier, xsesuai ngn kulit, jd berjerawat & kasar huhu

[sutera kasih] said...

@Amni: aisehh akhirnya ktk order hehe ktk try la sebulan duak k..

bgus ya mun under buah2..yg pnting jgn byk kandungan kimia..kesian kulit muka :)

lotion pakey kmk ya bkn k mutih muka, k lembap & lindung dr cahaya matahari yg terit ya huhu

[sutera kasih] said...

@EyanaNoorAzlan: mun kmk ngkah nama kmk, konfem skda org maok ekot hehe

[sutera kasih] said...

@Shawn Razaleigh: aahhh..pemakanan pun penting jgk, actually, bergantung ngn hormon dlm bdn jgk huhu

mia mmg comel !! :)

ok bro hehe

[sutera kasih] said...

@HonEyBuNNy: amalkan mana yg ngam kulit muka ila k :)

kalau mia dh besar, mesti secantik mama lisa :)

[sutera kasih] said...

@nik rosmawati: yup..betul2..tp ada jgk org susah nk amalkan hehe

[sutera kasih] said...

@hani apandi: aok bena kata ktk..mia ya kecik2 gik dh cantik..mun dh besar, lagik betambah cantekkk hehe

Zura said...

sebenarnye nk awet muda satu je..kena sentiasa senyum...

Redbloodsnow said...

mek nak...x sbr nk diat si mia sara yg dara. mesti cantik gila nya nk ow...hehehe.

pssttt akan mek praktikan tips ktk tok ^_-

GaRy™ said...

jangan picit jerawat?.. hehe~

meaw said...

kalau meaw,meaw guna masker ..pencuci muka dengan cream muka pon lain-lain,haha!

d_LA said...

bile umor dh makin bertambah ni kan rasa sgt2 kelainan struktur kulit..struktur tu siot..haha..rs nk je jd budak balik..huhu..
dla guna gak vco^^

[sutera kasih] said...

@Zura: betul2..senyum selalu, jgn masama2 :)

[sutera kasih] said...

@Redbloodsnow: aok kak, kmk pun sik saba, konfem chantek ohh..kecik2 dh cute cmya, apa gik mun dh besa :)

praktik mun ngam di kulit k hehe

[sutera kasih] said...

@GaRy™: yup..jgn picit jerawat hehe

[sutera kasih] said...

@meaw: xpa lain2, asalkan sesuai hehe

[sutera kasih] said...

@d_LA: betul2..makin umur lanjut, terasa perubahan mcm2 kt diri kita hehe

wahhh vco tegar jgk ekk?hehe

nunama said...

haha.
wow! nice sharing. ok. thanx for sharing. :)

p/s: betul2. senyum benda yg paling tak mahal, senang cite percuma untuk awet muda. ^_^

[sutera kasih] said...

@nunama: hehe thanks dear :)

senyuman benda free, tp jrg org praktikkan hehe

ain syafain said...

" Biarlah jerawat tumbuh dengan gembira " HAHA :D

tips yang bagus :) ain selalu tukar2 produk muka wuwu.. risau jugak hancus kulit muka ni.. nak buat macam mana bila pakai ni tak kena tu tak kena..
kalau pakai produk ada alkohol ape jadi kat kulit nanti ?

[sutera kasih] said...

@ain syafain:
hehe betul2..kena lepaskan dia !!

thanks, mmg sy kdg2 amalkan :P

hmm, alkohol ni tak boleh pakai byk sgt kt kulit, sebab tau jgk kan sifat alkohol mcm mana?kalo pakai selalu, boleh efek kt kulit huhu

READ ME, PLEASE?