KOREK RAHSIA

Loading...

FAVOURITE POST

Wednesday, April 20, 2011

tutorial: cara nak letak butang SHARE FACEBOOK dlm blog (blogspot)

Apakah fungsi dan kelebihan butang SHARE facebook?
Fungsinya untuk berkongsi artikel dan entri kesukaan korang kat wall facebook, so tak perlu lagi susah2 nak copy url link then nak attach link lagi kat wall facebook, agak menyusahkan diri hehe. kelebihannya memudahkan korang kongsi terus kat wall facebook dengan cepat dan tangkas!!! :)

Cara-cara memasang butang share facebook (share button) dalam entri blog:
1. Login blogspot> Dashboard> Design> Edit HTML> klik Expand Widget Template

2. tekan Ctrl+F (tekan serentak Ctrl dan huruf 'F' pada keyboard) dan cari kod:

ATAU

3. kemudian, tekan Ctrl+C (tekan serentak Ctrl dan huruf 'C' pada keyboard) untuk copy code butang share facebook, boleh pilih mana yg korang suka kat bawah ni ada empat jenis butang:









4. lepas dah copy code butang share yg berkenan di hati:

boleh paste code butang share tadi SELEPAS code ini,

 ATAU

boleh paste code butang share tadi SEBELUM code ini,

5. dah siap kerja-kerja copy & paste, bolehlah preview dan save template dan siap!! butang share tu akan berada di atas petikan entri :)

*KATA HATI: fuhhh..saya cuba dah buat tutorial seringkas yg mungkin dan mudah untuk korang faham..harap-harap korang faham dan dapat buat hehe..saya belajar tutorial ni di blog Aku Mama Aqis

Anda sedang membaca artikel tutorial: cara nak letak butang SHARE FACEBOOK dlm blog (blogspot) dan link url bagi artikel ini adalah http://www.suterakasihyann.com/2011/04/tutorial-cara-nak-letak-butang-share.html
Semoga artikel tutorial: cara nak letak butang SHARE FACEBOOK dlm blog (blogspot) ini dapat memberi manfaat untuk semua.

19 COMMENTS:

Zura said...

penah buat jugak dulu pastue remove...:D

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

gd info...

HonEyBuNNy said...

bakal di cuba..tapi ila ne jenis lain ckit..facebook lain blog lain..kira macam orang xtahu la blog ila...sapa bloggers ja tahu..pelik kan ila neh..ehheh

[sutera kasih] said...

@zura: hehe takpa, kalau nk buat lg, boleh letak lg :)

[sutera kasih] said...

@meniti senja: yup..share2 ilmu :)

[sutera kasih] said...

@honeybunny: cubala hehe..owh..xpa2..fb jd platform nk share post baru :)

hamzah ian said...

begitu banyak rupanya...

Adam said...

thankz,
hehe

[sutera kasih] said...

@hamzah ian: byk jenis button..try la :)

[sutera kasih] said...

@adam: welcome !! :)

cikcleopatra said...

takboleh nak ikut tutorial ni..sbb tak boleh nak right click. erk?? it's hard if have tutorial but cannot copy and paste the code..then one more..bukan nak curi kot.. -.-'

[sutera kasih] said...

@cik cleopatra: sorry..thanks for your comment dear..tp kan sy dh bgtau awal2 kt atas, kalau nk copy, just klik Ctrl+C..urm, sy tak ckp pun org nk curi huhu :(

Yuyu Musa said...

thanks ...dah siap...hihi

[sutera kasih] said...

@Yuyu Musa: hehe you're welcome :)

Nurizyan Syazwani said...

Dear, kenapa dah paste bawah code < data:post.body/ > jadi Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly. XML error message: The element type "div" must be terminated by the matching end-tag "< /div >".
Error 500

remy said...

Terima kasih laaa kasi tips nie,memang terbaik laaaa mudah faham facebook share nie memang penting ooooh untuk blog..... tq jgn lupe g blog saya k http://rahsia-pelaburan.blogspot.com/

Wanniey said...

good info huhu... http://najwancollections.blogspot.com

etuza said...

Good Job..very nice sharing..dah dapat ya, kena sabar cari kod..kecik2 kod tu..dalam html

tenku butang said...

Hai.. done singgah n follow d sini.. sudi2 lea follow mine back yea.. =) tQ.. senyum selalu.. =)

http://tengkubutang.blogspot.com/

http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

READ ME, PLEASE?